De Vlaamse Waterweg maakt een solide keuze

Dvw Izegem3

3Dsoil legt wijzigende tijden bloot dankzij innovatieve scan

Tijden veranderen waardoor de oorspronkelijke infrastructuur niet altijd even goed tegen hedendaags materieel opgewassen is. Zo werd in 1862 het startschot voor de aanleg van het kanaal Roeselare-Leie gegeven om een decennium later een goeie zestien kilometer verderop in de Leie te Ooigem uit te monden. 

De kaaimuren te Izegem zijn opgebouwd uit massief metselwerk dat op houten palen steunt. Sinds hun aanleg zijn zowel kranen, vrachtwagens als schepen groter en zwaarder geworden. De bijna honderd jaar oude kaaimuur is hier uiteraard niet op voorzien.

De Vlaamse Waterweg kreeg melding van loskomende damplanken. Men deed dan ook beroep op een duikersbedrijf om een eerste visuele inspectie te doen. Talrijke holtes in de kaaimuur werden waargenomen. Het was geen toeval dat De Vlaamse Waterweg ter gelijker tijd verzakkingen op het kaaiplateau vaststelde. Door een te zware belasting en de golfslag kunnen namelijk uitspoelingsholtes onder de kade ontstaan.  

In onderling overleg met Ghent Dredging, die voor het onderhoud van de kaaien instaat, werd 3Dsoil ingeschakeld om klare wijn te schenken en dit door middel van een deskundig niet-invasief onderzoek. Hierbij wordt via geofysisch onderzoek de ondergrond letterlijk in kaart gebracht. Op die manier werden diverse prominent afwijkende zones bepaald waarbij deze aan holtes in de kaaimuren gelinkt konden worden. Via een duikinspectie werd dit visueel bevestigd.

Dankzij dit geofysisch onderzoek kon De Vlaamse Waterweg een doordachte inschatting maken van schade aan en onder de kade. Op basis hiervan heeft men beslist om de zwaar geaffecteerde delen van de kades opnieuw aan te leggen.

Volgend op de onderzoeken, vaststellingen en inspecties werd er een gebruiksbeperking opgelegd: het aanmeren van schepen was niet langer toegestaan en voor het wegverkeer gold er een parkeerverbod. Ook mochten er geen zware machines of sondeertrucks ingezet worden bij milieuhygiënische en geotechnische onderzoeken voorafgaand aan de herstellingen van de kades.

Dvw Izegem2

Wij helpen u graag verder met advies op maat van uw project.

Contacteer ons